Make Me Strong - Sami Yusuf

Sunday, May 24, 2009

The Beauty of Sadness



/\_/\/\___/\/\_____________________/\__________________suffering

sudah berhari2 aku rasa hatiku seolah-olah kehilangan rasa.... ingin dikatakan sedih aku tidak pula menangis-nangis. ingin kukatakan gembira, senyum tawaku bukannya dari hati nurani. aku buntu... ingin melempiaskan kata2 meluahkan rasa, tapi hilang terus bahasa dan suara segala resah gelisah....

tawar....... tidak masin, manis maupon pahit... ingin sekali menangis tapi airmata tidak mengalir...
sakitnya..... inilah kesakitan yang paling menyiksa... kesedihan yang tiada tara hingga hilang segala rasa.... '

satu bunyi yang hadir dalam hati sebegini

bunyi GELAP dan KOSONG

Mimpi Jua Realiti

mata terlelap
mimpi yang tiba
adalah wajah-wajah dirimu
tersenyum manis

kulihat dirimu dikelilingi
yang tersayang
ceria dan
penuh kebahagiaan

namun tiada langsung kelibatku
besama-sama membahagiakanmu
aku hanya pemerhati
merenung pilu dari jauh

ingin sekali mendekati
hingga hati berdebar kencang
terlalu ghairah
untuk turut riang

tapi renunganmu
menegah aku dari menghampiri
sekalipon mimpi ini kumiliki
aku hanya bisa memerhati

airmataku mengalir deras
kerana aku musafir lalu
hanya sekadar melintasi
ruang lingkup kehidupanmu

engkau memandangku
tiada mimik
menggambarkan aku
pernah hadir dalam hidupmu
.................................................................................

tersedar dari lena
yang meruntun hati
bersama tangisan yang bersisa
ku tahu mimpiku jua realiti

k0S0ng

hati ini kosong
tiada rasa
gelap gelita
seolah-olah masa terhenti

tak bisa melepaskan kerinduan
kerana yang dirindui tiada
kerinduan
malahan semakin menjauhi

ingin dikirimkan kata-kata indah
mengambarkan gelisah
menzahirkan gelora
resah di hati

tapi kekhuatiran menusuk kebenak
andai kiriman rindu
menggoyah kedamaian
yang dikirimi

tawarnya rasa
hari-hari yang dilalui
tanpa bisa menzahirkan
resah di hati

kemampuan hati ini
sekadar titipan doa
agar yang dirindui damai sentiasa
dan yang merindui tenang selalu

yang pasti
hati ini saban waktu
menangis hiba tanpa airmata
diiringi senyuman pilu
bersama hati ngilu

Saturday, May 9, 2009

The Almighty

Ameen Ya Allah...

Doa Hari Lahir

Ya ALLAH, panjangkanlah usiaku,
agar lebih lama dapat ku mentaati Mu,
Jadikanlah kehidupan ini sebagai ladang,
moga di akhirat kelak ku mengutip hasilnya.
Ya ALLAH, tambahkanlah amalan ku di saat bertambah usiaku,
Jadikanlah cahaya Mu yang bersinar menyinari jalanku,
Rehatku adalah rantaian zikir,
Rantai yang ku kalungkan pada leherku,
Sebagai tanda cintaku pada Mu,
Ya ALLAH, Engkau tidak mensia-siakan segala usahaku,
Mencari haruman Syurga ciptaanMu,
Tempat rehat dan nikmmat abadi…….


(quoted from:http://thehazim.blog.friendster.com)

Syukur....

Today is saturday and it is 9th may 2009... 28 years ago i was born to the world by my mother... thank you mom for sacrificing your own life to bring me to this wonderful world...
mom i could never pay your deeds to me...

Dear God... you've given so many chances and opportunities for me to live on my life... Without you and your strength i could never be what i am today and get what i have now... Alhamdulillah.... i have been blessed by you...

Oooo Allah, please light my life to the right path and never let me fall and turn to the wrong side...

Thank you Allah... Thank you Allah.... Syukur Alhamdulillah...

Friday, May 8, 2009

reunion

baru2 ni ader berjumpa dgn 3 org bekas pelajar... mereka adalah; adenin, aisah dan fatin naimah... kitorang jumpe kat foodcourt aneka.. sdap jgak makan kat situ. bile2 bleh makan lagi kat situ...

kitorang lepak2 kat situh takdelah lame sangat tapi cukuplah nak berkongsi2 cerita...

so latest news bout those gurls are; adenin dapat pre-tesl uitm&matrix, aisah lak dapat maktab(course english+pjk) and fatin naimah dapat matrix&pharmacy uitm... hanya aisah jer yang comfirm nak gi maktab... adenin lak masih menimbangkan nak gi pre-tesl...manakala naimah tak dapat lagi wat keputusan nak gi maner (setakat yang saya tahu kali terakhir jumpa hari tuh)...

satu perkara yang menarik tentang ketiga-tiga gadis sunti ini ialah, mereka sangat minat dengan bidang pendidikan... kagum dengan semangat yang mereka ada... di harap suatu hari nanti mereka dapat menjadi pendidik yang cemerlang dan berjaya...(saya sekadar insan yang hanya mampu berkongsi ilmunya, pengetahuannya juga pengalamannya..tidak cukup cemerlang untuk menjadi pendidik)... selamat berjaya adenin, aisah juga naimah...=)

memang beruntung diorang sebab dapat 2 panggilan... dan dari apa yang saya dengar, ramai geng2 supermassive yang dapat 2 tawaran sekaligus... dapatlah diorang wat pilihan yang terbaik...

nasihat saya di sini, dalam membuat pilihan yang terbaik, fikirlah apa yang terbaik untuk diri anda.... apa yang di maksudkan dengan yang terbaik untuk diri anda itu ialah dari segi minat, kecenderungan, kemampuan, potensi diri, serta peluang di masa hadapan.

mungkin ada dikalangan kita yang sedang memilih diantara minat dan peluang di masa hadapan.. oleh itu perkara lain haruslah diambil kira . contohnya, kursus yang ditawarkan adalah yang betul2 kita minati namun kita mungkin tidak mempunyai kemampuan yang cukup untuk mengikuti kursus itu, jadi pilihlah kursus yang memberi kita peluang yang cerah di masa hadapan. kadangkala minat dan kemampuan kita tidak sama...

begitu juga kecenderungan..sebagai contoh, kita sangat meminati bidang perubatan, tetapi kita lebih cenderung dalam bidang sains sosial(sbg contoh undang2)... jadi seeloknyalah memilih bidang yang kita lebih cenderung kerana kita lebih mahir ke arah itu...

pendek kata, jika satu sahaja pilihan yang kita ada sudah tentulah mudah segala urusan... tetapi dengan situasi untuk memilih antara dua, pilihlah sesuatu yang menjaminkan masa depan...

akhir kalam, tepuk dada tanyalah selera... adios amigos =)

Sunday, May 3, 2009

Aard...Award....Award...

actually im still blur about this giving and receiving award that is "in" among SAiNA's bloggers... hey i couldn't even hold it... but, since mr.ben has sent me message with an angry cute icon, i guess it is not a bad idea at all to receive and give this award... well mr.ben, here it goes...


wHO iS mR.bEN?
well having known mr.ben in person for almost one year has given me some ideas of who is mr.ben...

he is such a tall, slim and thin guy with a cute smile. He is also naughty once in a while but sentimental all the time. One thing that ive just known recently is that i had been duped by him and his friends last year in the class....
(oooo so sad :-( huhu).. but i have forgiven them all.. Alhamdulillah, they all are ok now.. =)

Thank You For Giving Me This Award mr.benChan..

Now how to save earth?
first and foremost recycle our rubbish.
second do not throw our rubbish around..
last plant more plants....

Now i would like to dedicate this award to:

  1. Kufitri- exstudent yang soranya mcm orang tua...
  2. megat- sorang lagi exstudent yang nampak macho tapi sangat cute dalam blognya
  3. mr.hanef- my fren who has nice second name (esquander) and an indie writer wannabe.. heheh
  4. hana- exclassmate yang comel tapi blur... tapi dia ada master huhuhu
  5. can i give this award back to you mr.benchan?
  6. Fitri- satu2nya kawan pramugara aku yang selalu pusing dunia dan sangat teliti...hehehe
  7. Che tah- kawan aku yang nak dapat first baby... dan malas nak send gamaq masa pi kola perlis...
-THE END -

Saturday, May 2, 2009

X-men Origin: Wolverine

i have watched the latest x-men movie... the only thing that i could say is WOW!!! =)... this movie is nothing like the previous ones... this one is AWESOME!!!! from the beginning to the end it is all about action...

Eventhough X-men Origin: Wolverine is a full pack action movie, you could still be touched by the story. Hugh jackman is such a great actor... He is not only good at doing action, he is also good at portraying the character's emotions...

Hugh Jackman is such an amazing actor that when he is out of the camera he looks so cute. But when he is portraying himself as Wolverine, he is indeed a pure animal with emotions and good look.

Watching X-men Origin: Wolverine is surely worthwhile.
10/10 for this new and fresh X-men series...

Friday, May 1, 2009

Transformers




















video

Wolverine....abang.... katun kegemaran...transformers

masa sekolah dulu @ masa kecik2 aku n abang sangat suka tengok katun xmen... dan watak yang paling aku gemar ialah wolverine... era aku tgk katun nih, dragonball dah pon wujud... dan sememangnya ia adalah antara wajib ditonton setiap hujung minggu... kiranya bila movie xmen pertama kali dtayangkan,aku n arwah abang antara peminat2 yang tak sabar nak tengok... dan sememangnya kami tidak pernah terlepas siri2 exmen yang seterusnya... aku masih ingat ketika itu aku pulang bercuti semester dari Uitm shah alam. Arwah abang pula ketika itu sudah pon sakit tetapi masih kuat dan segar menjalani hidup dengan gembira.. sedang aku melepak dan menonton maraton cerita Harry Potter yang entah keberapa puluh kali, abang masuk ke rumah seteleh pulang dari kerja lalu melempar sebungkus plastik hitam ( aku pon heran kenapa kedai tuh selalu guna plastik hitam) seraya berkata, "takdak cerita lain ka nak tengok?nih cerita xmen baru..dvd." aku dengan gembiranya mengambil bungkusan itu lalu melihat isinya.. tersenyum lebar... tapi abang antiklimaks... dan dia pon kata, 'hah jangan dok tengok lagi, abang nak tengok dulu".. tidaklah kecewa tapi sedikit geram, sebab takdapat nak tgok pada masa itu juga ketika dvd tuh masih lagi panas dari kedai...
akihirnya aku dapat jugak tengok cerita xmen tuh dgn abang... hehehe... itulah antara kenangan yang aku ada dengan abang... huhuhu

sebenarnya banyak katun2 kegemaran aku yang dah jadi movie... yang belom lagi rasanya sailormoon... batman, spiderman, superman, xman, dragon ball sumernya dah di buat movie... masa kecik2 dulu suka berfikir, mamcamnalah rpanya bila katun nih jadi kenyataan(nampak real)... soo sekarang dah tengoklah..ada yang best dan ada juga yang tak berapa... tapi sebagai peminat tentulah akan tetap melayan ....

ada satu kisah tentang katun Transformers dan movie Transformers... ooo sememangnya aku gila tgk katun.... tapi transformers nih aku tak layan sangat sebab dia cerita robot yang boleh jadi kenderaan... tapi disebabkan arwah abang suka sangat tengok transformers (ini memang favourite dia, abang ada kad2 transformers, buku stickers transformers, mainan transformers dsb)so terpaksalah aku mengalah nak tengok katun lain yang aku suka pada masa tuh....
satu hari rasanya beberapa bulan sebelum abang pulang ke-Rahmatullah, masa tuh kalau tak salah ada movie baru yang akan keluar...oh ya cerita xmen terbaru...yer yang terakhir sbelum wolverine.... kebetulan pula ada katun transformers ditayangkan semula di tv2 dan sememangnya arwah abang memang tak lepas tengok...aku sambil2 memicit badan abang yang semakin uzur pun berkata, " hmm suma katun dah ada movie, transformers ja belom, bila hah depa nak kuaq movie dia?".. abang diam ja, tapi seketika kemudian dia pon cakap nanti adalah tuh zaman kan dah canggih.... dari riak wajahnya aku dapat lihat seolah-olah dia tertanya2 adakah dia sempat untuk melihat cerita tuh... dan aku rasa kalu abang dapat hidup sampai sekarang, dia mesti antara peminat yang tak akan lepas peluang tgk tranformers diterjemahkan dalam bentuk nyata...

apabila tranformers kuaq, aku antara orang yang pi beli dvd(pirated hehehe)bila tgk movie Transformers tuh, rasa sayu saja sebab teringat perbualan aku dan abang. Transformers the movie kuar selepas setahun abang pulang kepangkuan Ilahi...

Di sekolah ada sorang cekgu nih, budak2 panggil cikgu mas (takdak sebab2 istimewa, menyebut nama sekadar cerita)bunyi sms dia adalah bunyi transformers(optimus prime). Setiap kali aku terdengaq bunyi handphone dia, aku mesti teringat incident perbualan aku dengan abang...

Transformers memberi nilai sentimental dalam hidup aku...=(

TAk FaHaM

hidup ini Tuhan ciptakan dengan penuh kemisterian(betol ke ha ayat ni)... kadang2 aku tak faham dengan keadaan yang berlaku di sekeliling... aku jadi pening... tertanya-tanya apakah yang ada disebalik setiap sesuatu jisim... sangat misteri.... aku tak tahu bagaimana menelah sesuatau keadaan... tidak tergambar difikiran aku ini apakah hal yang sebenarnya di sebalik wajah2 yang aku nampak... iyalah..aku sendiri tak dapat nak tunjukkan apa yang aku rasa sebenarnya... tapi, sedaya upaya aku cuba menzahirkan apa yang aku rasa....
aku sebagai makhluk yang terhad kemampuannya, tak mampu mengerti isihati duniawi...jadi kadangkala ia hampir memakan diri... padaku biarlah hati ini terus telus dengan diriku sendiri dan tidak dilukai... aku rasa ini sudah memadai...