Make Me Strong - Sami Yusuf

Wednesday, December 31, 2008

INAI


Inai...
tahu tak aper inai?? ala daun yang bile kiter tumbok then letak kat jari, pastuh jari jadik merah...

Aku sebenarnya tak suke sangat pakai inai nih... ader sesetengah orang (org pompuan la biasanya) suker sgt pakai inai.. so, banyaklah mitos tentang inai nih yang konon bleh bagi manfaat kat orang yang pakainya...

kalu gi kenduri kahwen dapatlah kiter tgk orang pakai inai yang mcm2 corak die... ader yang cantek dan tak kurang burok lak rupenye... mase aku sekolah dulu di sebuah sekolah agama yang PALING ternama di Alor Star Kedah, inai di haramkan gara2 ader students yang ntah aper2 pegi ukir nama BF diorang dgn inai kat lengan ala-ala tatu gituh... so tak leh laa yang lain pakai inai.. aku relax jer hal tuh coz aku mmg tak suker pakai inai dari mula..

walaupon aku tak suker sangat pakai inai, tapi aku kadang2 ader gak hati nak pakai especially biler tgk org len pakai nampak cantek.. sebab tuh la aku wat rule yang aku hanya akan pakai inai sekali jer dalam setahun. So kalu inai tuh dah habis, aku takkan memandai nak pakai lagi.. kalu aku pakai, aku akan pakai sampai tahap warna die keoren-orenan jer. hahaha

kenapa aku tak suke pakai inai? sbb inai nih masa mula2 pakai nampaklah cantek.. tapi lama2 dah kaler die makin pudar n inai tuh dah nak habis, ruper die burok (pada akulah). aku pernah kikis kuku and rendam tangan dalam klorox sbb nak hilangkan warna inai tuh...huh sgt tension..

cakap pasal inai nih, selalunya orang yang kawen jer selalu pakai. yang pompuan cantek gak dipandang. tapi bile si lelaki pon hegeh nak pakai, buroklah.. esok2 biler aku kahwen aku tanak kasik hubby aku pakai..hehe kejam..kalu aku kahwen nanti aku tak suker letak kerawang2 or corak2...aku suker cara lamer, letak kat jari and bulat tengah jer..mmm sweet sangat..hahaha



cakap pasal kahwen nih, aku tau dari dulu lagi sejak umor aku mengenal erti perkahwinan, aku dah gatal miang nak kahwen...hehe... tak cayer tanya kawan2 aku..
cita2 aku nak kawen awal sebab nak anak ramai.. aku ader 3 beradik ja n now tolak sorang meninggal tinggal dua. so anak ramai nih mcm Biah adik beradik best sgt (aku rasalah). tapi bile skarang aku pikir2 balik, aku sebenarnya tak redi lagi pon. tak redi dalam serba serbi.



biler satu hari aku cakap kat sorang colleague aku yang aku panggil kak mazla, aku dah gatal sgt nak kawen; die kater: "mai hang nih mulut ja gatai nak nikah, hati hang dok melilau ke lain". mmm sebenarnya betoi...

nak tau apa cita2 aku?

cita2 pertama aku dah pon tercapai iaitu nak amik TESL and jadik Cekgu BI..
cita2 aku yang kedua ialah nak jejak kaki ker UK/US...
cita2 ketiga aku nak amik master...
cita2 keempat nak amik PHD (bukan perasaan hasad dengki tau!)
dan digelar Dr. Siti Maizurah Mansor...

So, eventhough marriage is not one of the agenda, i still hope and believe that it would happen someday.. maybe it would happen somewhere in the middle of my 1st and 2nd or 3rd ambitions...

aku nak kawen. aku nak kawen dgn si dia yang kusayangi.. InSyaAllah... pasti satu hari, hari itu akan tiba.. doakan ya.. =)

# MASA DEPAN TERLALU INDAH UNTUK DIANGANKAN,
TAPI REALITINYA PENUH DENGAN RANJAU DAN ONAK DURI..

3 comments:

hana_lalalala said...

i love pakai inai. hehe

NaShEiLa said...

aii...m.gah oii...

newbloggerstory said...

boleh hilang ke care clorox 2?